TAKEDA HELLAS: Διάκριση στον διαγωνισμό Best Workplaces 2021

Η TAKEDA Hellas, ηγέτης στον κλάδο της βιοφαρμακευτικής, αναδείχθηκε 5η ανάμεσα στις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, στην κατηγορία «10 καλύτερες εταιρείες με 50-250 εργαζόμενους», στα φετινά Best Workplaces 2021.

Μετά από έναν χρόνο εργασίας υπό συνθήκες πανδημίας, η βράβευση της Takeda Hellas αποδεικνύει την προσαρμοστικότητα της εταιρείας στη νέα πραγματικότητα, η οποία δεν επηρέασε στο ελάχιστο την προσήλωσή της στην παροχή βέλτιστων συνθηκών εργασίας στο προσωπικό και στους συνεργάτες της.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Takeda Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κ. Γεώργιος – Φαίδων Καλομοίρης: «Η Takeda έχει χτιστεί πάνω στις πανανθρώπινες αρχές της εντιμότητας, της δικαιοσύνης, της ειλικρίνειας και της επιμονής. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Takeda-ism που διέπει κάθε δραστηριότητα της εταιρείας εδώ και δυόμιση αιώνες. Προκειμένου να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας, να προσφέρουμε καλύτερη ζωή σε όλους τους ασθενείς, θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε οι άνθρωποί μας να είναι σε θέση να αποδίδουν πάντα στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Και γνωρίζουμε ότι για να γίνει πράξη αυτό, πρέπει να φροντίζουμε ώστε να τους προσφέρουμε τα καλύτερα εργαλεία και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και την απαραίτητη στήριξη προκειμένου να τους εμπνέουμε συνεχώς και να τους ενθαρρύνουμε στο απαιτητικό έργο τους. Η διάκριση της εταιρείας μας με την τοποθέτηση στο Top 5 στα φετινά βραβεία Best Workplaces, αποτελεί την αναγνώριση ότι κάτι κάνουμε σωστά στην έμπρακτη υλοποίηση των αρχών και της φιλοσοφίας μας ».

Ανάμεσα στις ενέργειες που την έκαναν να ξεχωρίσει είναι και ο τρόπος που διαχειρίστηκε την πανδημία και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα με την υιοθέτηση της τηλεργασίας ως κύριο τρόπο εργασίας, η Takeda Hellas φρόντισε ώστε να διεξάγεται όσο το δυνατόν πιο εύκολα και αποτελεσματικά, προφέροντας χρηματικό ποσό στους εργαζόμενους για την προμήθεια εξοπλισμού για την οργάνωση του χώρου εργασίας στο σπίτι, καλύπτοντας τα έξοδα σύνδεσης στο διαδίκτυο και απεριόριστο χρόνο ομιλίας μέσω κινητών. Παράλληλα, η εταιρεία κατά τη διάρκεια του lockdown, φρόντιζε να αποφεύγει συναντήσεις το μεσημέρι, ώστε να επιτρέπει στους εργαζομένους να απολαμβάνουν το μεσημεριανό φαγητό με την οικογένειά τους.

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, η Takeda Hellas απέστειλε στις οικίες τους, προστατευτικές μάσκες προσώπου και αντισηπτικά χεριών, καθώς επίσης για τους εργαζόμενους  που δεν διαθέτουν εταιρικό ή προσωπικό αυτοκίνητο κάλυψε τα έξοδα για μετακίνηση με ταξί.

Ταυτόχρονα, μεγάλη προτεραιότητα δόθηκε στη διατήρηση της ποιοτικής επαφής και της συντροφικότητας μεταξύ των εργαζομένων, πράγμα που επιτεύχθηκε μέσω συχνών διαδικτυακών συναντήσεων πέραν των καθαρά επαγγελματικών, όπως ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με όλες τις πτυχές της πανδημίας, διαγωνισμών φωτογραφίας και διαδικτυακής Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Διαχρονικά η Takeda επενδύει στους ανθρώπους της, προσφέροντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υποστήριξη για την ένταξή τους στην εταιρεία αλλά και την ανάπτυξή των ταλέντων τους. Παράλληλα, φροντίζει να αναγνωρίζονται και να επιβραβεύονται οι προσπάθειες σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο ενώ προσφέρει μια σειρά αξιόλογων παροχών όπως πρόγραμμα ασφάλισης υγείας και συνταξιοδοτικό, κουπόνια εστιατορίων, παροχή bonus και εξοπλισμού, πρόσβαση σε γυμναστήριο και οργάνωση δραστηριοτήτων που προάγουν την υγεία. Επιπλέον, η εταιρεία για την διασφάλιση και της ψυχικής υγείας παρέχει δωρεάν γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στους εργαζομένους και στα μέλη των οικογενειών τους.

 

Μ. Θεοδωρίδου: Κανονικά θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astrazeneca

Από την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα 3.662.292 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 499.799 δόσεις εμβολίου της Moderna, 88.730 δόσεις εμβολίου της Janssen, Johnson & Johnson, και 905.915 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca με το εμβόλιο Vaxzevria, σύμφωνα με την ενημέρωση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται συστηματικά από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφονται μετά τον εμβολιασμό. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας, για οικονομία χρόνου θα το λέμε TTS, μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρίας AstraZeneca. Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα ηλικίας 35 ετών.  Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το Νοσοκομείο, 3 νοσηλεύονται και μια γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.Συγκριτικ ά σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους δύο μήνες, 62 γυναίκες ηλικίας 30 έως 49 ετών νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου COVID-19 και 28 κατέληξαν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και δεδομένου ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι σε εξέλιξη, η Επιτροπή κρίνει πρώτον ότι το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά του ιού στη χώρα μας, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.

Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα εμβόλια mRNA που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, άλλωστε το έχουμε αναφέρει και άλλες φορές από αυτό το βήμα, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9.000.000 δόσεων, δεύτερων δόσεων, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις.

Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση.

ΕΟΦ: Πέντε τα επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία

Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία mετά από εμβολιασμό με εμβόλιο Astrazeneca  ανακοίνωσε ο ΕΟΦ.

Ειδικότερα, σε σύνολο 905915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000). Αναφορικά με την εμφάνιση  περιστατικών TTS σε  εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον  ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.

Π.Κατσαούνου: Τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος είναι για όλους τους καπνιστές, ακόμα και τους αναποφάσιστους

Τα Ιατρεία Διακοπής καπνίσματος είναι για όλους τους καπνιστές ακόμα και για αυτούς που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ότι θέλουν να το σταματήσουν, διευκρίνισε η Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Παρασκευή Κατσαούνου, στη συνέντευξη τύπου για την κοινή προσπάθεια της Ε.Π.Ε. και της Ε.Κ.Ε. για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Όπως ανέφερε, για όσους καπνιστές δεν έχουν πάρει ακόμα απόφαση για διακοπή του καπνίσματος , υπάρχει μια «κινητοποιητική συνέντευξη» όπως αποκαλείται και παράλληλα συμβουλευτική για μείωση του καπνίσματος για όσους το επιθυμούν. Αναφερόμενη στην εξάρτηση που δημιουργεί το κάπνισμα, η καθηγήτρια ανέφερε ότι «Η σωματική εξάρτηση διαρκεί 3 μήνες, αλλά η ψυχολογική κρατάει  για πάντα, ωστόσο στα Ιατρεία αυτό αντιμετωπίζεται και γίνεται ψυχολογική απεξάρτηση». Τα άτομα που έχουν κόψει το κάπνισμα και στη συνέχεια υποτροπιάζουν πρέπει να ξαναζητήσουν βοήθεια σημείωσε, ενώ τόνισε ότι στο Ιατρείο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τα ποσοστά επιτυχίας αγγίζουν το 65% και τα ποσοστά υποτροπής είναι πολύ μικρά.  Η κ. Κατσαούνου υπενθύμισε επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την εξάρτηση από τη νικοτίνη στις χρόνιες ασθένειες και παροτρύνει τους επαγγελματίες υγείας να ενσωματώσουν τη διακοπή του καπνίσματος στην καθημερινή τους πρακτική.

Tikun Europe : Επένδυση στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Την επένδυση της εταιρείας Tikun Europe στην Ελλάδα, στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης,  η οποία αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, παρουσίασε σε εξειδικευμένο Webinar της Enterprise Greece, ο Νίκος Μπέης, Διευθύνων Σύμβουλος της Tikun Europe. Κατά τη διάρκεια του Webinar, o κ. Μπέης επεσήμανε σχετικά: «Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης. Το κανονιστικό πλαίσιο καθώς και η πρόσφατη προσθήκη του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Η Tikun Europe, η μοναδική μέχρι σήμερα εταιρεία που ολοκληρώνει την επένδυσή της στην Ελλάδα, αξιοποιεί την τεχνογνωσία της Tikun Olam Israel και τη μακρόχρονη εμπειρία κλινικών ερευνών, με στόχο να ηγηθεί της αναπτυσσόμενης αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2028 η αγορά προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη θα ανέλθει στα 56 δισ. H Tikun Europe αξιοποιεί ήδη τα πλεονεκτήματα της χώρας και την τεχνογνωσία που διαθέτει, επενδύοντας στη δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής σε ιδιόκτητη έκταση 56.000μ2 στην Κόρινθο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021. Η εταιρεία θα εστιάσει στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια και τη βιομηχανική επεξεργασία των ανθών της κάνναβης, με στόχο την παραγωγή καινοτόμων και εξαιρετικά υψηλής ποιότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία θα αλλάξουν τη ζωή χιλιάδων ασθενών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εξασφαλίζοντάς τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η επένδυση αυτή αναδεικνύει τη δυναμική που έχει η Ελλάδα να εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο παραγωγής και μεταποίησης φαρμακευτικής, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να εξάγεται σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

PCC Hellas: Σταθερά και με επαγγελματισμό στο πλευρό των ασθενών

Αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στην υποστήριξη των ασθενών, η εταιρεία PCC βρίσκεται κοντά στα Patient Partnerships Awards 2021 ως υποστηρικτής, ενώ παράλληλα στηρίζει ως χορηγός το συνέδριο Partnership for Patients 2021. Τόσο τα βραβεία όσο και το συνέδριο διοργανώνονται από το Health Daily και τη Boussias και αναδεικνύουν προγράμματα και πρωτοβουλίες που βοηθούν τους ασθενείς σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους και τους ενθαρρύνουν, ώστε να λαμβάνουν κάθε φορά τις σωστές θεραπευτικές αποφάσεις.

Η PCC Hellas αποτελείται από μια ομάδα υψηλά καταρτισμένων επαγγελματιών με εμπειρία στη συμμόρφωση των ασθενών, οι οποίοι υποστηρίζονται από ένα εξαιρετικά αποδοτικό τηλεφωνικό κέντρο, στελεχωμένο από κλινικούς νευροψυχολόγους και αναγνωρισμένους νοσηλευτές. Η PCC πιστεύει ακράδαντα ότι η ενδυνάμωση των ασθενών μέσω ολιστικών προσεγγίσεων διαχείρισης της ασθένειας και μέσω υπηρεσιών που στο επίκεντρό τους έχουν τον ασθενή, είναι το μέλλον των προγραμμάτων συμμόρφωσης. Με την παραπάνω ολιστική προσέγγιση γίνεται πιο εύκολο να τηρηθούν οι οδηγίες των ιατρών κατά τη διάρκεια της θεραπείας, έτσι ώστε να παρέχονται στους ασθενείς ασφαλείς, συνεχείς και αδιάκοπες υπηρεσίες.

Η παρεχόμενη φροντίδα, ολιστικής προσέγγισης, η επικοινωνία και η υποστήριξη, που στον πυρήνα τοποθετεί τον ασθενή, οδηγεί σε ένα αειφόρο θεραπευτικό αποτέλεσμα και στην ορατή βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω Link:  www.pccint.eu

 

 

 

Διακήρυξη της Ρώμης 2021 : Δέσμευση για συνεχή χρηματοδότηση και παγκόσμια αλληλεγγύη στον τομέα της υγείας

Τη δέσμευση των μελών της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου (G20) για παγκόσμια αλληλεγγύη, ισότητα και πολυμερή συνεργασία, αποτελεσματική διακυβέρνηση, προετοιμασία και εφοδιασμό των πολιτών με τα κατάλληλα μέσα ώστε να  μπορούν να ανταπεξέρχονται αποτελεσματικά σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις, ανάπτυξη στρατηγικών που θα βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια  και θα εμπνέουν εμπιστοσύνη  και προώθηση συνεχούς  χρηματοδότησης για την παγκόσμια υγεία, εκφράζουν οι 16 αρχές της Διακήρυξης της Ρώμης, που είναι το αποτέλεσμα της Παγκόσμιας Διάσκεψης Υγείας των G20 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου στη Ιταλική πρωτεύουσα.

Επιγραμματικά, οι 16 αρχές της Διακήρυξης της Ρώμης είναι οι εξής:

1) Υποστήριξη και ενίσχυση της υπάρχουσας πολυμερούς στρατηγικής για την Υγεία με στόχο την ετοιμότητα, την πρόληψη, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση των κρίσεων με έναν επαρκώς χρηματοδοτούμενο και αποτελεσματικό Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο επίκεντρο.

2) Περαιτέρω προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή και συμμόρφωση με τους Διεθνείς Κανονισμούς για την Υγεία (IHR) καθώς και για την εφαρμογή της Ενιαίας Υγείας (One Health) για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από τη διαδραστική σχέση μεταξύ  ανθρώπων-ζώων-περιβάλλοντος.

3) Προώθηση κοινωνικών και υγειονομικών στρατηγικών με αμοιβαία ενίσχυση εθνικών και κοινοτικών στοιχείων για την επίτευξη μεγαλύτερης ετοιμότητας, πρόληψης, ανίχνευσης και αντίδρασης.

4) Προώθηση του παγκόσμιου εμπορίου όπου κεντρικό ρόλο θα έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, και θα τονίζεται η σημασία των ανοικτών, ανθεκτικών, διαφοροποιημένων, ασφαλών, αποδοτικών και αξιόπιστων παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην Υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών για την παραγωγή εμβολίων, φαρμάκων, διαγνωστικών εργαλείων, ιατρικού εξοπλισμού και μη φαρμακευτικών ειδών για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία.

5) Δυνατότητα παγκόσμιας πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας εργαλείων πρόληψης, ανίχνευσης και αντιμετώπισης, αξιοποιώντας την εμπειρία του ACT-A, καθώς και σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και βιώσιμων συστημάτων Υγείας

6) Υποστήριξη χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για την ανάπτυξη εμπειρογνωμοσύνης και ανάπτυξη τοπικών και περιφερειακών παραγωγικών ικανοτήτων για εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των προσπαθειών της COVAX.

7) Αξιοποίηση συνεργειών και εμπειρογνωμοσύνης αρμόδιων οργανισμών και πλατφορμών για τη διευκόλυνση της κοινής χρήσης δεδομένων, της ανάπτυξης ικανοτήτων, των συμφωνιών αδειοδότησης και των εθελοντικών μεταφορών τεχνολογίας και τεχνογνωσίας με αμοιβαία συμφωνημένους όρους.

8) Ενίσχυση της υποστήριξης για τις υπάρχουσες δομές ετοιμότητας και πρόληψης για ισοτιμία στην ανοσοποίηση έναντι ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια

9) Ενίσχυση του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στους τομείς της Υγείας και της Περίθαλψης, για να επιτευχθεί καλύτερη υγεία, επιτάχυνση της ανάπτυξης και πρόοδος στην κοινωνική ένταξη και την ισότητα των φύλων.

10) Εύρεση επαρκών πόρων για την εκπαίδευση και στελέχωση διαγνωστικών εργαστηρίων δημόσιας υγείας και υγείας των ζώων.

11) Περαιτέρω ανάπτυξη, ενίσχυση και βελτίωση διαλειτουργικών πληροφοριών έγκαιρης προειδοποίησης, παρακολούθησης και ενεργοποίησης συστημάτων σύμφωνα με την προσέγγιση «One Health».

12) Προώθηση εγχώριας και διεθνούς συνεργασίας για την έρευνα και την ανάπτυξη εργαλείων για τα συστήματα υγείας, λαμβάνοντας υπόψη ζητήματα επεκτασιμότητας, πρόσβασης και κατασκευής από τα αρχικό στάδιο.

13) Συντονισμός φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού συντονισμού αρμόδιων κέντρων), στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και δίκαιης ανάκαμψης, με επενδύσεις στην υγεία, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση και πολιτικές που βασίζονται στην επιστημονική τεκμηρίωση.

14) Αύξηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων ετοιμότητας και αντιμετώπισης προωθώντας τον ουσιαστικό και χωρίς αποκλεισμούς διάλογο με τις τοπικές κοινότητες, την κοινωνία των πολιτών, τους εργαζόμενους, τις ευάλωτες ομάδες, τις γυναίκες και άλλους σχετικούς οργανισμούς και εμπλεκόμενους φορείς.

15) Αντιμετώπιση της ανάγκης για βελτιωμένους, εξορθολογισμένους, βιώσιμους και προβλέψιμους μηχανισμούς για τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμης ετοιμότητας, πρόληψης, ανίχνευσης και αντίδρασης σε πανδημίες

16) Εξασφάλιση αποτελεσματικής χρηματοδότησης  από δημόσιες, ιδιωτικές και φιλανθρωπικές πηγές καθώς και από διεθνείς  χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Σκυταλοδρομία κολύμβησης για την υποστήριξη του ομίλου εθελοντών κατά του καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ

Με το σύνθημα «Κολυμπάμε για τη ζωή», ο Δήμος Πειραιά και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας διοργανώνουν, για 2η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας», σκυταλοδρομία κολύμβησης για την υποστήριξη του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ. Με στόχο να καθιερωθεί ως θεσμός, το «Κολυμπάμε για τη ζωή», συνεχίζει και φέτος την ανθρώπινη αλυσίδα αγάπης και προσφοράς που δημιούργησαν πέρυσι εκατοντάδες αθλητές και απλοί πολίτες.

Πρέσβειρες της εκδήλωσης είναι τα κορίτσια της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού και Πρωταθλήτριες Ευρώπης, οι οποίες θα λάβουν μέρος στη σκυταλοδρομία, κολυμπώντας για καλό σκοπό. Η σκυταλοδρομία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Ιουνίου, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πειραιά «Ανδρέας Γαρύφαλλος» στα Βοτσαλάκια, σύμφωνα με τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπουν οι αρμόδιες αρχές. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχών στο site του Ο.Π.Α.Ν. www.opanpireas.gr έως και την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021.

Εθνική προτεραιότητα η ασθενοκεντρικότητα

Στην Ασθενοκεντρικότητα ως Εθνική Προτεραιότητα θα εστιάσει η 2η συνεδρία του συνεδρίου «Partnering for Patients» με κεντρική ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη ενώ θα ακολουθήσει Στρογγυλή Τράπεζα για με θέμα: «Η Ενδυνάμωση των Ασθενών ως δρόμος για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας» με εκπροσώπους από τον ΕΟΠΥΥ, την Ένωση Ασθενών Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ. Το συνέδριο «Partnering for Patients» από την BOUSSIAS και το HealthDaily, που ανοίγει την αυλαία του για πρώτη φορά την Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021, λαμβάνει χώρα σε μια κομβική στιγμή για τις πολιτικές υγείας στη χώρα μας και διεθνώς, καθώς μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη των σύγχρονων και μελλοντικών δυνατοτήτων και προκλήσεων κατά τη μετάβαση των συστημάτων υγείας σε ένα συνεργατικό και ασθενοκεντρικό μοντέλο.

Μείωση του προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία

Με επείγουσα επιστολή του προς τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη και προς τους Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του οργανισμού να μειώσει τον κλειστό προϋπολογισμό του για φυσικοθεραπείες κατά 2.000.000 ευρώ για το 2021.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρατηρείται υπέρβαση του ορίου που είχε οριστεί για το 2020 κατά 2.500.000 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε υπέρβαση κατά 10.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν στην αύξηση αυτή προστεθεί και η μείωση των 2.000.0000 ευρώ στην επιτρεπτή δαπάνη, τότε η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για το 2021 θα αγγίξει τα 12.000.000 ετησίως.

Σύμφωνα με τον ΠΣΦ, θα πρέπει,  τόσο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας,  να αναλογιστούν τις αυξημένες ανάγκες για φυσικοθεραπείες που παραπέμπονται στους 2.500 συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, λόγω της πληθώρας των περιστατικών COVID-19 που εξυπηρετούνται μετά τη νοσηλεία τους και πρέπει να αποκατασταθούν (κινητική και αναπνευστική αποκατάσταση).

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Η περαιτέρω μείωση της ετήσιας επιτρεπόμενης δαπάνης για την φυσικοθεραπεία, θα δημιουργήσει ένα επιπλέον χρέος για τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, το οποίο, προστιθέμενο στις παλιές “οφειλές” (claw-back) που παρακρατούνται από τον ΕΟΠΥΥ σε δόσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που οδηγεί τους φυσικοθεραπευτές στην απόγνωση».