ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα τις πρώτες 9 εβδομάδες του 2022

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στη χθεσινή έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στην Ελλάδα κατά τους 3 πρώτους μήνες του 2022, καταγράφηκε αύξηση των θανάτων κατά 24,68% αυξήθηκαν οι θάνατοι στη Ελλάδα στη διάρκεια των πρώτων εννέα εβδομάδων εφέτος, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19.
Συγκεκριμένα, από 3/1/2022- 6/3/2022 οι θάνατοι ανήλθαν σε 29.050 (14.525 άνδρες και ισάριθμες γυναίκες), ενώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2021 είχαν ανέλθει σε 23.299 (11.948 άνδρες και 11.351 γυναίκες). Οι υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν την 5η εβδομάδα (31/01/2022- 6/2/2022), την 4η (24/01/2022- 30/1/2022) και τη 2η εβδομάδα (10/01/2022- 16/1/2022), με ποσοστά αύξησης 42,5%, 40,2% και 35,1%, αντίστοιχα.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι οι θάνατοι ήταν περισσότεροι, σε απόλυτες τιμές, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες άνω των 90 ετών (1.612 θάνατοι), 85 έως 89 ετών (1.534), 75 έως 79 ετών (751) και 80 έως 84 ετών (638), ενώ οι λιγότεροι καταγράφηκαν στην ηλικιακή ομάδα 0 έως 4 ετών (17 θάνατοι). Όσον αφορά τη γεωγραφική περιφέρεια, η μεγαλύτερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρουσιάζεται στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας κατά 1.774, 1.003 και 609 θανάτους, αντίστοιχα. Οι μικρότερες αυξήσεις καταγράφονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (14,09%), στη Θεσσαλία (16,05%), στη Δυτική Μακεδονία (20,47%), στην Κρήτη (21,15%) και στην Αττική (22,62%).

 

Κρούσματα Deltacron στη Γαλλία

Ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου IHU Méditerranée Infection της Μασσαλίας, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τρεις ασθενείς με κορονοϊό που έχουν μολυνθεί από μια παραλλαγή του κορονοϊού που συνδυάζει την πρωτεΐνη ακίδα της Όμικρον (υποπαραλλαγής ΒΑ.1) με το «σώμα» της Δέλτα.

Πρόκειται για την παραλλαγή Deltacron, της οποίας η ύπαρξη αναφέρθηκε πρώτη φορά από Κύπριο επιστήμονα. Στη συνέχεια όμως, επικράτησε η άποψη στην επιστημονική κοινότητα ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια παραλλαγή, και ότι επρόκειτο περί λάθους.

Ωστόσο, νέα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της. Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 17 ασθενείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που έχουν μολυνθεί από την Deltacron και ειδικότερα, δύο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία γενετικών ερευνών Helix και 12 στην Ευρώπη από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν δύο παραλλαγές, όπως η Δέλτα και η Ομικρον, κυκλοφορούν στον πληθυσμό την ίδια χρονική περίοδο και στην ίδια περιοχή, δίνουν στον κορονοϊό ευκαιρίες για υβριδικό ανασυνδυασμό. Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής των Γάλλων ερευνητών που εντόπισαν τα κρούσματα στη Νότιο Γαλλία, δρ Φιλίπ Κολσόν, ανέφερε ότι επειδή τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι πολύ λίγα, είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί κατά πόσο οι λοιμώξεις Deltacron είναι πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή νόσο. Ο Κολσόν δήλωσε επίσης ότι η ερευνητική του ομάδα σχεδίασε ένα μοριακό τεστ PCR που να μπορεί να ελέγχει γρήγορα τα δείγματα για τυχόν παρουσία της Deltacron.

2nd R&D & Innovation in Healthcare conference 2022

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, η Boussias και το Health Daily διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά το Research & Development and Innovation in Healthcare Conference, διαδικτυακά, το οποίο φέτος θα εστιάσει στην Υγεία ως Κινητήρια Δύναμη για την Ελληνική Οικονομία.

Για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεση του σήμερα μέσω του RRF μια σημαντική χρηματοδότηση ύψους 1.5 δις. εκατ. ευρώ που αφορά ένα μεγάλο εύρος παρεμβάσεων που αποσκοπούν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο, ανθεκτικό σύστημα υγείας που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Τα κονδύλια θα διατεθούν σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις οι οποίες εκτείνονται σε όλους τους τομείς της Υγείας, μεταξύ άλλων στον Ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της Υγείας, στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην αναδιαμόρφωση του μηχανισμού Clawback.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η πανδημία Covid 19 απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την προστιθέμενη αξία της κλινικής έρευνας και των νέων τεχνολογιών στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας δημιουργώντας νέα standards στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων υγειονομικών προκλήσεων αλλά και των μελλοντικών απειλών. Η επιστημονική έρευνα, βασική και εφαρμοσμένη, στο κλάδο της υγείας έχει έρθει στο προσκήνιο και πλέον αποτελεί ένα ευρύ επενδυτικό πεδίο που οδηγεί σε σημαντική τεχνολογική πρόοδο και καινοτόμες λύσεις. Κύριος στόχος είναι όχι μόνο η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αύξηση της επιβίωσης των  ασθενών αλλά και η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

Θεσμικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί και στελέχη της αγοράς θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις πάνελ, με στόχο το συνέδριο να αποτελέσει ένα forum ανταλλαγής απόψεων για την εφαρμογή πρωτοβουλιών σχετικών με την έρευνα, καινοτομία και ανάπτυξη στο χώρο της υγείας.

Στο φετινό συνέδριο θα συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές μεταξύ αυτών ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, η Mrs. Harietta Eleftherochorinou, Innovation Ventures & Strategic Partnerships, Digital Office, IQVIA, ο Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Α.Π.Θ. Διευθυντής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, Π.Γ.Ν.Θ., ΑΧΕΠA, Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ., κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, κ. Στράτος Στυλιανίδης, ο Συντονιστής του ελληνικού κόμβου EIT Health, EKT, κ.  Γιώργος Μέγας, ο Business Researcher στο Adam Smith Business School, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, κ. Παναγιώτης Κυριακόπουλος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακογονιδιωματικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ & Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ, ΙΙΒΕΑΑ, κ.  Δέσποινα Σανούδου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Θανάσης Κυριαζής, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, κ. Κώστας Σταματόπουλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ), κ. Καίτη Αποστολίδου, ο Γενικός Διευθυντής IQVIA Hellas, κ. Νίκος Κωστάρας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι), κ. Βάρβαρα Μπαρούτσου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας HACRO, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος CORONIS Research Α.Ε, κ. Ευαγγελία Κοράκη.

Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν

  • στη διαχείριση της έρευνας και τα κίνητρα που απαιτούνται για την ανάπτυξη και προώθηση της
  • στα συστημικά μοντέλα που πρέπει να εφαρμοστούν για να ενισχυθεί η έρευνα και ανάπτυξη (π.χ. δομές τύπου τεχνολογικών πάρκων ή συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών)
  • στη θετική επίπτωση της καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας,
  • στη σύνδεση Έρευνας και Ανάπτυξης με την ανακάλυψη breakthrough φαρμάκων και κατ’ επέκτασιν στην κλινική έρευνα και πρόσβαση των ασθενών σε αυτά
  • στον αναδυόμενο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας (HACRO) και του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Νέλλη Καψή, Τ: 210 6617777 (εσωτ. 289) e-mail: [email protected]

Ναταλία Τουμπανάκη, Τ: 694 7936 708 (εσωτ. 289) e-mail: [email protected]

Βάλια Κυρίτση, Τ: 210 6617777 (εσωτ. 227), e-mail:  [email protected]

 

 

Θάνος Πλεύρης: 50 Επιπλέον σημεία για τη διενέργεια τεστ

Για επιπλέον 50 σημεία στη χώρα όπου θα διενεργούνται διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Όπως διευκρίνισε, «Τα σημεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, θα βρίσκονται κοντά σε στρατόπεδα, ανά την επικράτεια και δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλα. Θα αξιοποιούν στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό» είπε. Σχετικά με το ζήτημα της συνταγογράφησης των μοριακών τεστ, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε τα εξής:

«Όταν είσαι η πρώτη χώρα στους διαγνωστικούς ελέγχους σημαίνει ότι ελέγχεις πολύ περισσότερο τον πληθυσμό και έχεις πολύ περισσότερα ύποπτα κρούσματα. Έχουμε επιλέξει αυτό γιατί θεωρούμε ότι είναι αξιόπιστες μέθοδοι και επειδή θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά στην Όμικρον, που κατά βάση η νόσηση και σε πληθυσμό νεότερο, είναι νόσηση που δεν εγκυμονεί κινδύνους όπως τα άλλα στελέχη, είναι για εμάς πιο σημαντικό να τα βρίσκουμε και να κάμπτουμε την μεταδοτικότητα παρά να αναλωθεί ένα ολόκληρο σύστημα στην πλήρη θετικοποίηση των πάρα πολλών κρουσμάτων που βρίσκονται».

«Πράσινο φως» για τη χορήγηση 4ης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους

Στην απόφαση για τη χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 στην ευάλωτη ομάδα των ανοσοκατασταλμένων ατόμων, προχώρησε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με την απόφαση, η 4η δόση του εμβολίου θα χορηγείται 3 μήνες μετά την 3η δόση και στοχεύει στη δημιουργία υψηλότερου επιπέδου αντισωμάτων στα συγκεκριμένα άτομα.

Παράλληλα, πράσινο φως για τη χορήγηση της 4ης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς έχει δώσει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), με τον επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων Μάρκο Καβαλέρι, να δηλώνει σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ότι για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, πράγματι αναμένεται η χορήγηση μιας 4ης ενισχυτικής δόσης. Ωστόσο, ο κ. Καβαλέρι εξέφρασε τις αμφιβολίες του Οργανισμού για την ανάγκη χορήγησης μιας τέταρτης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Όπως ανέφερε στην ίδια συνέντευξη τύπου οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική και παράλληλα δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα που να υποστηρίζουν την 4η δόση. «Πρέπει να εξετάσουμε ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική για εμβολιασμό με την πάροδο του χρόνου, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να χορηγούμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις κάθε 3-4 μήνες», ανέφερε.

Για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ΕΜΑ για τη χορήγηση 3ης δόσης σε ηλικίες 12-18 ετών ο επικεφαλής για τη στρατηγική των εμβολίων του ΕΜΑ είπε θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό. Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση του Υπουργείου της Δευτέρας, ανέφερε ότι «η χορήγηση της τέταρτης δόσης, που απασχολεί, είναι κάτι για το μέλλον με την μεταβολή τόσο επιδημιολογικών όσο και κλινικών δεδομένων».

Δημόσια Υγεία Ακριβείας

Πρόσφατο άρθρο του περιοδικού Nature διαπραγματεύεται τη σημασία μιας νέας προσέγγισης της δημόσιας υγείας ακριβείας. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19, η επιδημιολόγος Sharon Green και οι συνεργάτες της διερεύνησαν σε λεπτομέρεια τη διασπορά του ιού στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 2020, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα ανάλυσης δεδομένων ανοιχτού κώδικα (SaTScan) που επέτρεπε τη λεπτομερή χαρτογράφηση των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα η προσέγγιση αυτή ταυτοποίησε τη διασπορά του ιού σε πραγματικό χρόνο σε κάθε γειτονιά της πόλης. Αυτή η γνώση βοήθησε τους ειδικούς ώστε να εφαρμοστεί στοχευμένη πρόληψη στις περιοχές που είχαν τη μεγαλύτερη διασπορά. Αυτή η προσέγγιση είναι διαφορετική από το «παραδοσιακό»» σχέδιο αντιμετώπισης πανδημιών, το οποίο εφαρμόζει γενικευμένα (μη στοχευμένα) μέτρα τύπου lockdown καθώς και μαζικό έλεγχο της κοινότητας.

«Αντί να κατευθύνουμε μια κινητή μονάδα μη στοχευμένα σε μια περιοχή που υπάρχει έξαρση, μπορούμε να κατευθύνουμε την κινητή μονάδα ακριβώς στη γειτονιά που παρατηρείται έξαρση», δηλώνει η Dr. Greene. Αποτελεί τον ορισμό της στοχευμένης δημόσιας υγείας «ακριβείας».
Η τεχνοκεντρική, στοχευμένη προσέγγιση που χρησιμοποιείται από την Dr. Greene και άλλους επιδημιολόγους για την αντιμετώπιση του COVID-19 είναι μέρος ενός σύγχρονου επιστημονικού κλάδου που είναι γνωστός ως δημόσια υγεία ακριβείας (precision public health). Η προσέγγιση αυτή αποτελεί εκσυγχρονισμό της επιδημιολογίας, παρόμοιος με τον τρόπο με τον οποίο η ιατρική ακριβείας έχει μεταμορφώσει την υγειονομική περίθαλψη, αναφέρει ο Muin Khoury, διευθυντής του Γραφείου Γονιδιωματικής και Ακριβείας Δημόσιας Υγείας στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ( CDC).

Ο ορισμός της δημόσιας υγείας ακριβείας είναι εκτενής και ποικίλος και περιλαμβάνει τη σύζευξη μεθόδων που βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων, όπως η αλληλούχιση του γονιδιώματος παθογόνων για τον εντοπισμό επιδημικών εκρήξεων (outbreaks) και η συλλογή διαφορετικών ειδών δεδομένων αναφορικά με επιβλαβείς περιβαλλοντικές εκθέσεις. Περιλαμβάνει επίσης το φιλόδοξο σχέδιο των στοχευμένων παρεμβάσεων σε άτομα με το μεγαλύτερο κίνδυνο ή με τη μεγαλύτερη ανάγκη για παρεμβάσεις.

Στον αντίλογο, άλλοι επιστήμονες ανησυχούν ότι η προσέγγιση «ακριβείας» μπορεί να μας αποπροσανατολίσει από την παραδοσιακή τακτική δημόσιας υγείας. Ο Dr. Sandro Galea, επιδημιολόγος και κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, θεωρεί ότι παρότι ακούγεται ελπιδοφόρο είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. «Όλοι ψάχνουμε για την ασημένια σφαίρα, αλλά δεν υπάρχει», αναφέρει. «Ανησυχώ ότι μπορεί να εστιάσουμε όλη μας την ενέργεια σε τεχνολογικές προσεγγίσεις και δεν εστιάζουμε σε πιο θεμελιώδη ζητήματα που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία εκατομμυρίων», αναφέρει ο Dr Galea. Ανεξάρτητα αν οι ερευνητές διαφωνούν μεταξύ αναφορικά με το ρόλο της παραδοσιακής δημόσιας υγείας σε σχέση με των νέων προσεγγίσεων «ακριβείας», και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η δημόσια υγεία θα συνεχίσει να παίζει σημαίνοντα ρόλο υψίστης σημασίας τις επόμενες δεκαετίες.

Επίσης σύμφωνα με την άποψη των Ελλήνων συγγραφέων που επιμελήθηκαν την αποδελτίωση του άρθρου, η δημόσια υγεία μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από νέες μεθόδους και προσεγγίσεις που αποδεδειγμένα έχουν βοηθήσει στην εκτίμηση κρίσιμων παραμέτρων για τη διασπορά ενός παθογόνου ή γενικότερα για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως οι νέες προσεγγίσεις δεν θα πρέπει να υποκαταστήσουν τις κλασικές μεθόδους, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα. «Ο στόχος είναι να βελτιώσουμε την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού, χρησιμοποιώντας όλα τις μεθόδους που διαθέτουμε, είτε τα ονομάζουμε δημόσια υγεία ακριβείας είτε όχι», αναφέρει ο Dr. Khoury.

 

Α. Ξανθός: Ιδιωτικά κριτήρια για την εισαγωγή ασθενών covid σε ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ

Με δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση και τον Υπουργό Υγείας ότι «κοροϊδεύουν» τον κόσμο λέγοντας ότι έχουν εξασφαλίσει 300 κλίνες του ιδιωτικού τομέα για ασθενείς COVID αφού αυτό γίνεται υπό τον όρο της επιλογής των περιστατικών. «Οι κλινικάρχες εξασφάλισαν από το Υπουργείο Υγείας ειδικά κριτήρια εισαγωγής ασθενών covid ‘χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων πολύ σοβαρή νόσου’» τονίζει ο κ. Ξανθός στη δήλωσή του, ο οποίος επικαλείται και την περίπτωση του Νοσοκομείου Νίκαιας όπου όπως τονίζει, «προχθές παρέμεναν στα ΤΕΠ σε φορεία ή ράντζα 17 ασθενείς με covid περιμένοντας να ‘συναινέσουν’ οι ιδιωτικές κλινικές για τη διακομιδή τους».

Σε απάντηση των παραπάνω δηλώσεων ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απάντησε τα εξής:
«Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχουμε λάβει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών για τις ανάγκες του ΕΣΥ, σχεδόν 500 κλίνες covid στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη και άλλες 300 non covid, ενώ στο λεκανοπέδιο διασφαλίσαμε 300 κλίνες για covid περιστατικά και 300 κλίνες για non covid περιστατικά.
Αντιλαμβάνομαι ότι η ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ και του τομεάρχη Υγείας κου Ξανθού μπροστά σε αυτήν την συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θωρακίζει το ΕΣΥ τους οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις και δηλώσεις πανικού. Θα το ξεπεράσουν».

ΕΜΑ: Ξεκινά η αξιολόγηση του φαρμάκου για την covid-19 της Pfizer

Με ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), γνωστοποιεί ότι μετά την αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους του χαπιού Paxlovid της Pfizer έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση του φαρμάκου, που προορίζεται για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας νόσησης από COVID 19 για ενήλικες και εφήβους ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.
Η απόφαση του Ευρωπαικού οργανισμού θα μπορούσε να εκδοθεί σε μερικές βδομάδες υπό την προϋπόθεση της επάρκειας των δεδομένων που έχουν κατατεθεί. Ήδη η επιτροπή του ΕΜΑ για τα φάρμακα για ανθρώπινη χρήση (CHMP) έχει αξιολογήσει μεγάλο μέρος των δεδομένων για το φάρμακο στο πλαίσιο κυλιόμενης ανασκόπησης.

Επιπρόσθετα, η CHMP αξιολόγησε δεδομένα από μελέτη για τη δράση του Paxlovid σε μη νοσηλευόμενους, ανεμβολίαστους ασθενείς με νόσο COVID-19 οι οποίοι είχαν συμπτωματική νόσο και τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση και οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Εφόσον τα πρόσθετα στοιχεία που κατατέθηκαν με την αίτηση κριθούν επαρκή ώστε η CHMP να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του Paxlovid υπερτερούν των κινδύνων, ο ΕΜΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επισπεύσουν την διαδικασία έγκρισης της άδειας κυκλοφορίας η οποία θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικου Χώρου.

Το αντιικό χάπι Paxlovid μειώνει την ικανότητα του ιού SARS CoV 2 να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό. Η δραστική ουσία PF-07321332 εμποδίζει τη δραστικότητα ενός ενζύμου που χρειάζεται ο ιός για να πολλαπλασιαστεί. Το χάπι της Pfizer, περιέχει επίσης μικρή δόση ενός αναστολέα πρωτεάσης της ριτοναβίρης, η οποία επιβραδύνει τη διάσπαση της PF-07321332, επιτρέποντάς της να παραμείνει περισσότερο στον οργανισμό σε επίπεδα που επηρεάζουν τον ιό.

Η Κεντρική Κλινική Αθηνών νοσηλεύει περιστατικά Covid-19

Η Κεντρική Κλινική Αθηνών γνωστοποιεί ότι με πρωτοβουλία της και κατόπιν ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας, έχει ήδη αναλάβει από την Κυριακή 9 Ιανουαρίου τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, στηρίζοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας έναντι της πανδημίας. Σημειώνεται ότι η Κλινική είχε ήδη, από 22/11/2020, εκφράσει τη σχετική πρόθεσή της. Το πρώτο περιστατικό που νοσηλεύεται, πάντα σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας, αφορά ασθενή η οποία υπεβλήθη σε επέμβαση ισχίου, ενώ νοσεί από τον COVID-19.

Η νοσηλεία των ασθενών COVID-19, θα διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Κλινικής, υπό την αυστηρή επίβλεψη και συντονισμό της Καθηγήτριας Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Κυριακής Κανελλακοπούλου και του Καθηγητή Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Γεωργίου Δημόπουλου, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Η πολύπειρη ιατρική ομάδα COVID της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών στελεχώνεται επί πλέον από 15 επιμελητές (Παθολόγους, Πνευμονολόγους και Αναισθησιολόγους), οι οποίοι σε συνεργασία με το δυναμικό των θεραπόντων χειρουργών όλων των ειδικοτήτων, θα διεξάγουν τις δέουσες θεραπείες, από τη διάγνωση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του ασθενούς και την τελική επιστροφή του στο οικείο του περιβάλλον.

Novartis: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το αντιικό ensovibep κατά της Covid-19

Η Novartis και η Molecular Partners ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το πειραματικό αντιικό φάρμακο ensovibep κατά της COVID-19 σε τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης 2. Συγκεκριμένα στην εν λόγω μελέτη όπου συμμετείχαν 407 άνθρωποι, οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία, ensovibep, έδειξαν μειωμένο κατά 78% κίνδυνο να οδηγηθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, να νοσηλευθούν ή να χάσουν τη ζωή τους.

Η μελέτη πέτυχε και το δεύτερο καταληκτικό της σημείο που ήταν η μείωση του ιικού φορτίου στον οργανισμό του ασθενούς εντός περιόδου οκτώ ημερών. Εάν εγκριθεί, το ensovibep που χορηγείται ενδοφλεβίως, θα είναι το πρώτο φάρμακο που επιτίθεται απευθείας στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού σε πολλά επίπεδα, κάνοντάς το έτσι ιδιαίτερα αποδοτικό ενάντια σε υπάρχουσες και πιθανές μελλοντικές μεταλλάξεις. Στην ευρύτερη κλινική μελέτη θα λάβουν μέρος 1.700 άτομα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που τα αποτελέσματα από τη δοκιμή EMPATHY καταδεικνύουν τη θετική θεραπευτική δράση επίδραση του ensovibep, με τη δυνατότητα να αποτελέσει μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή για την καταπολέμηση της ταχέως εξελισσόμενη πανδημία SARS-CoV-2», δήλωσε ο Vas Narasimhan, Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis. «Καθώς η COVID-19 συνεχίζει να επιβαρύνει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο, θα χρειαστεί να υπάρξουν μια σειρά από θεραπείες και η Novartis είναι περήφανη που συνεχίζεται η συνεργασία μας με την Molecular Partners για αυτή τη μοναδική θεραπεία για την COVID-19 συνεισφέροντας σε αυτές τις επιλογές. Η Novartis σημειώνει ότι θα ασκήσει το δικαίωμα να κατοχυρώσει την πατέντα του ensovibep διά μέσου της ελβετικής εταίρου της, Molecular Partners, η οποία θα λάβει αμοιβή 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (163 εκατ. δολ.). Η Novartis αναλαμβάνει έτσι την ευθύνη ανάπτυξης, παραγωγής και πώλησης της θεραπείας.