Ξεκινάει η διάθεση των αντι-ιικών χαπιών

Ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση των αντι-ικών χαπιών κατά της COVID-19 για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Τα παραπάνω ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση του Υπουργείου, η αν. Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Διευκρίνισε ότι τα άτομα που ανήκουν στην προαναφερόμενη ομάδα, όταν έχουν rapid test ή PCR  θετικό, ενημερώνουν τον γιατρό τους ο οποίος κάνει αίτηση στην πλατφόρμα και παίρνει την απάντηση εντός 24 ωρών. Στη συνέχεια κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΟΠΥΥ, τα φάρμακα παραδίδονται κατ’οίκον.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό με περίπου 150.000 ενεργά κρούσματα με μέσο κυλιόμενο ημερήσιων κρουσμάτων του τελευταίου 7ημέρου, τα 18.000 κρούσματα.

Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται μόνο στη Θράκη και σε κάποια νησιά, ενώ στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες παρατηρείται μία σταθεροποίηση. Σταθερά ψηλά παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι και οι νέοι θάνατοι. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί με την κάλυψη να παραμένει στο 57% στις απλές κλίνες και 85% σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Ωστόσο, όπως σημείωσε η κ Παπαευαγγέλου, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία μείωση στις νέες εισαγωγές κατά 12%, πιθανότατα και λόγω της σταδιακής επικράτησης της «Όμικρον» σε όλη τη χώρα και ελπίζουμε, όπως και οι άλλες χώρες ελπίζουν, σταδιακά τους επόμενους μήνες να περάσουμε αργά στο λεγόμενο μεταπανδημικό στάδιο.

Συνέδριο για την ψυχική υγεία Post Covid-19

To Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία διοργανώνεται από το Health Daily και τη BOUSSIAS στις 26 Ιανουαρίου διαδικτυακά σε μια περίοδο που η ψυχική υγεία βρίσκεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο. Μετά τη δεκαετή και πλέον δημοσιονομική κρίση και την ύφεση, που είχε δραματικές συνέπειες στον ψυχισμό των Ελλήνων, η πανδημία Covid-19 επέβαλε βίαιες ψυχικές προσαρμογές, δημιούργησε πρόσθετο φόβο, απομόνωση και αίσθημα ανασφάλειας, και σκέπασε τη ζωή πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων, νέων και οικογενειών με τον μανδύα δύσκολων συναισθημάτων, ωθώντας πολλούς ειδικούς να κάνουν λόγο για απώλεια ψυχικής ισορροπίας σε μια ολόκληρη γενιά.

Ήδη πριν από την πανδημία της COVID-19, η κατάσταση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού στην Ευρώπη αποτελούσε αιτία ανησυχίας. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν περίπου 84 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος της κακής ψυχικής υγείας υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ (πάνω από 600 δισ. ευρώ) στις 28 χώρες της ΕΕ. Σε μια περίοδο που η κατάσταση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού δείχνει να έχει επιδεινωθεί το συνέδριο επιχειρεί να φωτίσει επιμέρους πλευρές και δυσλειτουργίες αλλά και όσα θα “κληροδοτήσει” η πανδημία στην επόμενη μέρα.

Το συνέδριο θα επιχειρήσει να αγγίξει και πτυχές της αξιοποίησης και ορθολογικής κατανομής των πόρων που θα απορροφήσει η Υγεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ αλλά και του ΠΔΕ. Η αξιοποίηση όλων αυτών των πόρων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών, αναπτυξιακών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας και αποτελεί σημαντικό παράγοντα καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού που συνεπάγονται οι ψυχιατρικές παθήσεις και ενίσχυσης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχει η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ενώ ομιλία θα απευθύνει και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ψυχίατρος, Ευρωβουλευτής, Μέλος διακομματικής ομάδας ευρωβουλευτών για την ψυχική υγεία για να μας μεταφέρει τα νεότερα σε ότι αφορά τον Ευρωπαϊκό Σχεδιασμό για την Ψυχική Υγεία. Συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες ψυχικής υγείας από Ελλάδα και Ευρώπη. Δείτε αναλυτικότερα τους ομιλητές εδώ
Βασικά θέματα Συζήτησης:
• Εξελίξεις στην Ψυχική Υγεία σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο στην περίοδο της Πανδημίας
• Αξιοποίηση και Ορθολογική Κατανομή των Πόρων του ΕΣΠΑ & του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για την Ψυχική Υγεία
• Κατάθλιψη: Αντιμετώπιση μιας Σιωπηλής Πανδημίας
• Νόσος Alzheimer & Άνοια: Συννοσηρότητες στην Ψυχική Υγεία
• Ηλεκτρονική Υγεία στην υπηρεσία των ασθενών
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο www.mentalhealthconference.gr