Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών ήταν υποτονική το 2021 και θα είχε προσεγγίσει το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων ετών, αλλά υπήρξε μια καταιγίδα συμφωνιών το τελευταίο τρίμηνο που άλλαξε την όλη εικόνα. Ειδικότερα, οι 10 κορυφαίες συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο πέρυσι έφτασαν σε συνολική αξία γύρω στα 53 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ χαμηλότερα από τα 97 δισεκατομμύρια δολάρια του 2020 ή των 207 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2019.

Η πτωτική τάση ήλθε στο πλαίσιο μιας σειράς μεγάλων συγχωνεύσεων το 2019—συμπεριλαμβανομένων των Bristol-Myers Squibb/Celgene, Takeda/Shire και AbbVie/Allergan—οι οποίες έθεσαν εκτός δράσης τους παραπάνω έξι ενεργούς παίκτες του κλάδου. Αυτή η τάση συνεχίστηκε και το 2020 με άλλες δύο αρκετά μεγάλες συμφωνίες, συγκεκριμένα τη συγχώνευση της AstraZeneca με την Alexion και την εξαγορά της Immunomedics από τη Gilead. Και οι δύο συμφωνίες προχώρησαν, παρά τη διακοπή που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.

Εν μέσω της επιβράδυνσης του ρυθμού των συγχωνεύσεων και εξαγορών μέσα στο 2021, υπήρξε επίσης μια προσπάθεια από ορισμένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να περιορίσουν τους τομείς ενδιαφέροντός τους, πουλώντας χαρτοφυλάκιά του. Ειδικότερα, το 2021, η Merck διέθεσε το χαρτοφυλάκιό της για την υγεία των γυναικών, μαζί με βιοομοειδή και καθιερωμένα φάρμακά της, στην Organon. Η GlaxoSmithKline και η Johnson & Johnson σχεδιάζουν να διασπάσουν τις επιχειρήσεις τους στον τομέα της υγείας των καταναλωτών και η Novartis εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο πώλησης της μονάδας γενόσημων Sandoz. Όπως σχολιάζει το Fierce Pharma, από ορισμένες απόψεις, το 2021 έμοιαζε με μια επιστροφή στα πρότυπα συναλλαγών της προηγούμενης δεκαετίας, με μια σειρά εξαγορών μικρότερης κλίμακας και συμφωνίες με στόχο τη διευκόλυνση της ροής στο R&D. Στις δικές της παρατηρήσεις για το περασμένο έτος, η PwC αναφέρει ότι το 2021 αντιπροσώπευε μια «πιο φυσιολογική σε δραστηριότητα χρονιά επενδύσεων συγχωνεύσεων και εξαγορών» που περιλάμβανε και ορισμένες συγχωνεύσεις και εξαγορές που είχαν αναβληθεί στο προηγούμενο έτος. Οι εμπειρογνώμονες της PwC αναμένουν ένα δυνατότερο 2022, καθώς κεφάλαια σημαντικού μεγέθους βρίσκονται πλέον διαθέσιμα στον κλάδο και θα οδηγήσουν σε εξελίξεις.

Η μεγαλύτερη συμφωνία συγχωνεύσεων και εξαγορών ήρθε στα τέλη του έτους από την CSL, η οποία προέβλεπε συγχώνευση ύψους 11,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Vifor Pharma. Αυτή η συμφωνία έγινε πριν από την εξαγορά της Acceleron από την MSD ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία έκλεισε τον Νοέμβριο παρά την αντίσταση των επενδυτών από την πλευρά της Acceleron.

Οι πιο ενεργοί αγοραστές ήταν οι εταιρείες Sanofi και Pfizer, οι οποίες πραγματοποίησαν δύο από τις μεγαλύτερες συναλλαγές. Η Pfizer ήταν ιδιαίτερα δραστήρια το 2021, διαθέτοντας  κολοσσιαία έσοδα από το εξαιρετικά επιτυχημένο εμβόλιο Covid-19, που ανέπτυξε σε συνεργάστηκε με τη BioNTech. Η Pfizer επένδυσε σε αρκετές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας αδειοδότησης για ένα φάρμακο για τον καρκίνο, το Arvinas. Η συμφωνία ανήλθε σε ποσό 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ογκολογία εμφανίζεται για άλλη μια φορά ως οδηγός για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, όπως και οι τομείς των σπάνιων παθήσεων και της ανοσολογίας.

Επιπλέον, υπήρχαν δύο συμφωνίες που συγκεντρώθηκαν γύρω από το RNA. Με τη συμφωνία ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Novo Nordisk με την εταιρεία Dicerna, αξιοποίησε τις δυνατότητες του RNA, ενώ η Sanofi πλήρωσε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το Translate Bio και την πλατφόρμα mRNA της, μια προσέγγιση που τέθηκε στο προσκήνιο μετά την επιτυχία των εμβολίων Covid-19 από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna.

Άλλες μικρότερες συμφωνίες που δεν μπήκαν στη λίστα περιλαμβάνουν την αγορά της Protomer Technologies από την Eli Lilly, την αγορά της Kymab της Sanofi και την εξαγορά της Pandion από την MSD. Συνολικά, η στροφή του κλάδου σε μικρότερες συμφωνίες φάνηκε να βοηθά τις φαρμακευτικές εταιρείες να αποφεύγουν την απαιτητική αντιμονοπωλιακή νομοθεσία που έχει επιβάλει στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου της κυβέρνησης Μπάιντεν. Κοιτάζοντας το μέλλον, η PwC επισημαίνει ότι αναμένει από τις μεγαλύτερες εταιρείες που έχουν πραγματοποιήσει αποεπενδύσεις να αρχίσουν να διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκια τους σε γειτονικούς θεραπευτικούς τομείς. Φέτος λοιπόν μπορεί να δούμε συνεχείς εξαγορές στην περιοχή των 5 έως 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων «καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να καλύπτουν πιθανά κενά στα pipelines τους  για την τριετία 2024-2026».

 

Οι 10 κορυφαίες προσφορές M&A biopharma το 2021

  • CSL-Vifor Pharma
  • Merck & Co.-Acceleron
  • Jazz Pharma-GW Pharma
  • Pfizer-Arena Pharmaceuticals
  • Novo Nordisk-Dicerna
  • Sanofi-Translate Bio
  • Horizon Therapeutics-Viela Bio
  • Pfizer-Trillium Therapeutics
  • Perrigo/HRA Pharma
  • Amgen-Five Prime Therapeutics
  • Sanofi-Kadmon Holdings