Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το Νοσοκομείο Σαντορίνης υπήρξε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του  βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων «η λογική του Νοσοκομείου της Σαντορίνης δεν ήταν να είναι ένα ακόμη νοσοκομείο, ήταν να βάλει τις βάσεις και να δούμε πώς λειτουργούν σε όλο τον κόσμο τα νοσοκομεία ως αυτόνομες μονάδες που εξυπηρετούν τη δημόσια υγεία, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και που παράλληλα λειτουργούν και με πολύ πιο ευέλικτες διαδικασίες».

Και πρόσθεσε: «Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι εμείς πιστεύουμε με έναν ξεκάθαρο τρόπο ότι όσο αυτά τα νοσοκομεία έχουν δυνατότητες να κινούνται και με όρους ιδιωτικού δικαίου μπορούν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή υπηρεσία».  Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, το νοσοκομείο Σαντορίνης θα είναι το πρότυπο που θέλει το υπουργείο να ισχύσει για όλα τα νοσοκομεία τα οποία είναι δωρεά του «Ιδρύματος Νιάρχος».

Επανέλαβε ότι πιστεύει ότι «μια νοσοκομειακή μονάδα μπορεί να λειτουργεί πιο ευέλικτα με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, με συγκεκριμένους στόχους, με συγκεκριμένη λειτουργία, με δυνατότητες να έχει δικά της έσοδα τα οποία θα επιστρέφει στο ίδιο το νοσοκομείο -πόσω μάλλον ένα νοσοκομείο όπως αυτό της Σαντορίνης που έχει μία τεράστια πληθώρα τουριστών- και να λειτουργεί με γνώμονα το να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη, σκεπτόμενο, όμως, κάθε νοσοκομείο και λειτουργώντας και με όρους με τους οποίους θα έχει και την καλύτερη, δηλαδή, αναλογία κόστους και οφέλους».

Τέλος ο υπουργός επανέλαβε: «Στο νέο ΕΣΥ η φιλοσοφία μας είναι αυτές οι μονάδες να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα με τις πρακτικές του ιδιωτικού δικαίου και όχι με λογικές του σκληρού πυρήνα που τελικά έχει δείξει ότι πολλές φορές οδηγούσε και σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτή είναι μια πολιτική την οποία την έχουμε στο πρόγραμμά μας, την έχουμε εξαγγείλει, την πιστεύουμε και πιστεύουμε ότι το δημόσιο αγαθό της υγείας μπορεί να εξυπηρετηθεί όχι με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες λέτε, αλλά και με τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτές είναι δυνατές.  Στο Νοσοκομείο, λοιπόν, της Σαντορίνης έχουμε βάλει τις βάσεις και θα δείτε από εδώ και πέρα την πορεία του. Αντιστοίχως τα νοσοκομεία τα οποία θα λειτουργούν με τους νέους όρους θα λειτουργούν ακριβώς προς όφελος και εξυπηρέτηση της υγείας των ασθενών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στο νοσοκομείο σήμερα υπηρετούν τριάντα ένας γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και οκτώ ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου.  Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο βουλευτής Κυκλάδων κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία που αποδεικνύουν την προσπάθεια υποστελέχωσης και απαξίωσης του νοσοκομείου. Σύμφωνα με αυτά, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει παθολόγος ούτε καρδιολόγος, ενώ οι ακτινολόγοι δεν είναι τρεις, αλλά ένας. Επίσης, στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν τριάντα άτομα, εκ των οποίων δεκατέσσερις επικουρικοί και μερικοί από αυτούς είναι έτοιμοι να φύγουν, ενώ απολύθηκαν δύο διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι ήταν επικουρικοί. Οι τραυματιοφορείς είναι επτά, αλλά οι δύο είναι σε άδεια για σοβαρούς λόγους υγείας.