Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων στη Δανία δήλωσε χθες Τετάρτη 1η Μαΐου ότι οι ασθενείς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 θα ξεκινούν τη θεραπεία τους με φθηνότερα φάρμακα πριν οι γιατροί τους συνταγογραφήσουν φάρμακα αγωνιστές GLP-1, όπως το Ozempic της Novo Nordisk.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων στη Δανία το 2023, το 50% των νέων ασθενών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 άρχισαν θεραπεία με ένα φάρμακο αγωνιστή GLP-1 που αποζημιωνόταν από το κράτος, χωρίς να δοκιμάσουν πρώτα μια φθηνότερη εναλλακτική λύση.

Η ζήτηση για το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic της Novo Nordisk έχει αυξηθεί πολύ καθώς πολλοί άνθρωποι άρχισαν να το χρησιμοποιούν για τις επιδράσεις του στην απώλεια βάρους. Οι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας που συνταγογογραφούν στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν εντολή τον Ιούλιο να σταματήσουν να συνταγογραφούν το Ozempic σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη τύπου 2, μετά από μεγάλη έλλειψη φαρμάκων αγωνιστών GLP-1 λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για εγκεκριμένη και εκτός ετικέτας χρήση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Δανίας εκτιμά ότι σχεδόν οι μισοί από όσους χρησιμοποιούν φάρμακα αγωνιστές GLP-1 θα στραφούν σε φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, αλλά δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αποζημιώνει τους ασθενείς για τα φάρμακα αγωνιστές GLP-1, εάν ο διαβήτης τους δεν αντιμετωπίζεται  από φθηνότερα αντίστοιχα.

Τα φάρμακα που θα επηρεαστούν από τον νέο κανονισμό της Δανίας όταν τεθεί σε ισχύ στις 25 Νοεμβρίου φέτος περιλαμβάνουν το Ozempic και το Rybelsus της Novo Nordisk και της Eli Lilly.