Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα θέματα που αφορούν το επάγγελμα του ψυχολόγου, το υπουργείο Υγείας θέτει το πλαίσιο που αφορά τη συνέχιση δράσεων δημόσιας υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης». Ειδικότερα, αναφέρει ότι οι δράσεις του προγράμματος συνεχίζονται και οι σχετικές δαπάνες για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και επισκέψεων, καθώς και για τη διάθεση αναλώσιμων ειδών και φαρμακευτικής αγωγής καλύπτονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2026 από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ορίζεται ως φορέας υλοποίησης.

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ενισχύεται με μεταβίβαση πόρων από τον προϋπολογισμό της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Οι δαπάνες για την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος εντάσσονται σε κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και για την κάλυψή τους προσαυξάνεται ισόποσα το όριο των κατ’ έτος επιτρεπόμενων δαπανών του φορέα, αφού πρώτα αυτό προσδιοριστεί σύμφωνα και με τον μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (clawback και rebate).

Η έκδοση και η εκτέλεση των παραπεμπτικών και συνταγών των δράσεων υλοποιούνται μέσω των πληροφοριακών συστημάτων της ΗΔΥΚΑ ΜΑΕ, που θα ενισχυθεί και εκείνη με πόρους από την ΕΚΑΠΥ. Η συμμετοχή των δικαιούχων στις συνεχιζόμενες δράσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι μηδενική και δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ασφαλιστικής ικανότητας. Ειδικά οι δαπάνες που αφορούν στη δωρεάν χορήγηση φαρμακευτικών προϊόντων στους δικαιούχους της δράσης «Εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών κινδύνων» προς τα συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία, οι οποίες αφορούν στη χρονική περίοδο από την 1.1.2026 έως και τη 10.7.2026, αποπληρώνονται από την ΗΔΥΚΑ.

Για τις υποβληθείσες δαπάνες επιβάλλεται έκπτωση επί του συνολικού τζίρου των φαρμακευτικών προϊόντων με ισχύ από την 1.1.2026 έως και την 10.7.2026.

Ακολουθήστε μας σε LinkedIn & Facebook και γίνετε μέλος της μεγαλύτερης ελληνικής κοινότητας του κλάδου.