Ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της φαρμακευτικής επενδυτικής πολιτικής, του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ιατροτεχνολογικών υπηρεσιών, συζητήθηκαν χθες μεταξύ του Υπουργού Υγείας της Δημοκρατίας του Ιράκ Prοf. Saleh Mehdi Al- Hasnawi και του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρώτου με συνοδευτικό κλιμάκιο στη χώρα μας. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι Υφυπουργοί Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Το παρών στη συνάντηση έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Γεώργιος Ζέρδιλας, o Πρόεδρος του ΔΣ του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Μπολέτης, o Πρόεδρος του ΣΕΙΒ Δημήτρης Νίκας και ο Επικεφαλής Καθηγητής Οφθαλμολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Παλλήκαρης.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Καλωσόρισα σήμερα στο Υπουργείο Υγείας τον Υπουργό της Δημοκρατίας του Ιράκ Prοf. Saleh Mehdi Al- Hasnawi. Συζητήσαμε για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των φαρμάκων, της νοσοκομειακής φροντίδας, της ιατρικής εκπαίδευσης, των ιατρικών συσκευών και γενικά εξετάζουμε πώς οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να ενισχυθούν, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, όπου φαίνεται ότι ο λαός του Ιράκ έχει πολλές ανάγκες και η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες να προσφέρει. Κατά την πολυήμερη επίσκεψη του στη χώρα μας, ο Υπουργός Saleh Mehdi Al- Hasnawi πρόκειται να επισκεφτεί νοσοκομεία, εργοστάσια και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους της ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας. Το Ιράκ είναι μια χώρα που τα τελευταία χρόνια κατάφερε να σταθεροποιηθεί ως μία πραγματική δημοκρατία και νομίζω ότι η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από στενότερους δεσμούς με αυτή τη χώρα».

Ο Υφυπουργός Υπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας του Ιράκ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε κρίσιμους τομείς, όπως η φαρμακευτική πολιτική, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι ιατροτεχνολογικές υπηρεσίες. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η διεύρυνση των συνεργειών μας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα συμβάλουν στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και στις δύο χώρες. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας που θα προάγει την καινοτομία και θα ενισχύσει τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας. Η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εθνικό σύστημα υγείας και προσβλέπουμε σε μια ουσιαστική συνεργασία που θα ωφελήσει τους πολίτες μας».

Ο Υπουργός Υγείας της Δημοκρατίας του Ιράκ Prοf. Saleh Mehdi Al- Hasnawi, δήλωσε:

«Η διμερής σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι πολύ σημαντική και για τις δύο χώρες. Και η συνεργασία μας θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω στο πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό πεδίο, καθώς και σε άλλους τομείς, όπως στην υγειονομική περίθαλψη και τις επιχειρήσεις υγείας. Όπως γνωρίζετε, πριν από δύο χρόνια, άλλαξε το πολιτικό καθεστώς της χώρας μας από δικτατορία σε δημοκρατία. Η μετάβαση ήταν πολύ δύσκολη και σκληρή. Αλλά τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη αλλαγή από πλευράς ασφάλειας, οικονομίας και κοινωνικής πτυχής. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στην οικονομία και στην ενέργεια. Είμαστε εδώ για να ενδυναμώσουμε τη διμερή σχέση, όχι μόνο μεταξύ του Υπουργείου Υγείας του Ιράκ και του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Και όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές στη χώρα μου για τον ιδιωτικό τομέα και για την Ελλάδα προκειμένου να συνεργαστούν με Ιρακινούς εταίρους».