Η Pfizer επικράτησε τελικά της Novo Nordisk στη μάχη για την εξαγορά της εταιρείας ανάπτυξης φαρμάκων για την παχυσαρκία Metsera, εξασφαλίζοντας συμφωνία ύψους10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Metsera αποδέχτηκε αργά την Παρασκευή, την προσφορά από την Pfizer, παρότι μικρότερη από αυτήν της Novo Nordisk, επικαλούμενη τους αντιμονοπωλιακούς κινδύνους της προσφοράς της Novo, έπειτα από προειδοποίηση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC). Η Novo Nordisk δήλωσε το Σάββατο ότι αποφάσισε να μην αυξήσει περαιτέρω την προσφορά της και ότι αποσύρεται, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα συνεχίσει να ενισχύει την εσωτερική της ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της παχυσαρκίας ότι  θα «συνεχίσει να αξιολογεί ευκαιρίες για επιχειρηματική ανάπτυξη και εξαγορές… που προάγουν τους στρατηγικούς της στόχους».

Η Pfizer έχει συμφωνήσει να καταβάλει στη Metsera 86,25 δολάρια ανά μετοχή, τιμή που αντιπροσωπεύει premium 3,7% επί της τιμής κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή. Από τα  86,25 δολάρια τα 65,60 θα δοθούν σε μετρητά και έως 20,65 δολάρια επιπλέον μέσω ρήτρας επίδοσης (contingent value right), με την επίταυξη συγκεκριμένων εμπορικών στόχων. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται αμέσως μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων στις 13 Νοεμβρίου, εφόσον εγκριθεί και από τις αρμόδιες αρχές. Η εξαγορά της  Metsera ανοίγει το δρόμο  στην Pfizer στην πολλά υποσχόμενη

αγορά φαρμάκων για την παχυσαρκία, παρότι οι πειραματικές θεραπείες της Metsera απέχουν χρόνια από την κυκλοφορία τους στην αγορά. Επιπλέον θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία  που αναζητά νέα πηγή ανάπτυξης μετά τη μείωση των εσόδων της από τα εμβόλιά της κατά της COVID-19.

Η Novo Nordisk με πρόσφατη εξαγορά προσπάθησε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την  ανταγωνίστρια της εταιρεία στο τομέα των φαρμάκων για την παχυσαρκία Eli Lilly, ωστόσο έγκυρη πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η εν λόγω εξαγορά δεν ήταν ποτέ «θέμα ζωής η θανάτου» για την εταιρεία.