Τις εξελίξεις και τις προοπτικές της κλινικής έρευνας στην Ελλάδα, με έμφαση στη ψηφιακή μετάβαση, τη συνεργασία των φορέων και την ενδυνάμωση του ασθενούς ως ενεργού εταίρου στην ερευνητική διαδικασία, ανέδειξε το 4ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κλινικών Μελετών, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Οι ομιλητές ανέδειξαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που φέρνουν οι σύγχρονες τεχνολογίες στην καθημερινή ερευνητική πρακτική. Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, των ψηφιακών δεδομένων και των νέων ευρωπαϊκών εργαλείων αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, υλοποιούνται και παρακολουθούνται οι κλινικές μελέτες.
Στο επίκεντρο των παρουσιάσεων βρέθηκαν:
- Η ενσωμάτωση ψηφιακών λύσεων στην κλινική έρευνα και η ανάγκη δημιουργίας εθνικών υποδομών για την ασφαλή διαχείριση δεδομένων.
- Η σημασία των Αποκεντρωμένων Κλινικών Μελετών (DCTs), που διευρύνουν τη συμμετοχή των ασθενών και μειώνουν τα γεωγραφικά εμπόδια.
- Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Κλινικών Μελετών (CTIS) ως εργαλείο διαφάνειας και εναρμόνισης των διαδικασιών.
- Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ιατροτεχνολογικά και in-vitro διαγνωστικά προϊόντα (MDR/IVDR), που απαιτεί στρατηγική προσαρμογή σε εθνικό επίπεδο.
- Ο ρόλος της Ελλάδας ως αναδυόμενου ερευνητικού κόμβου, μέσα από τη συνεργασία των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων και του ιδιωτικού τομέα.
Κοινός τόπος όλων των εισηγήσεων ήταν ότι η κλινική έρευνα εξελίσσεται γύρω από τον ασθενή. Οι νέες τεχνολογίες δεν αποτελούν απλώς μέσα αυτοματοποίησης, αλλά εργαλεία ενδυνάμωσης και συμμετοχής.
Το συνέδριο ανέδειξε την ανάγκη για:
- Συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας και νέων ερευνητών.
- Ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και της διαλειτουργικότητας μεταξύ φορέων.
- Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Στρατηγική προσέλκυσης διεθνών κλινικών μελετών που θα ενισχύσει την καινοτομία και την οικονομία.
Όπως επισημάνθηκε, οι κλινικές μελέτες δεν αποτελούν μόνο επιστημονική δραστηριότητα, αλλά επένδυση στην υγεία, στη γνώση και στην ανάπτυξη της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει τη γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό και τη θέληση να διαμορφώσει ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και ανθρωποκεντρικό οικοσύστημα κλινικής έρευνας, όπου η τεχνολογία υπηρετεί την επιστήμη και η επιστήμη τον άνθρωπο.
