«Μέτριο κίνδυνο» για τη Δημόσια Υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, χαρακτήρισε την ευλογιά των πιθήκων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία μπορεί να γίνει σοβαρότερος στην περίπτωση που ο ιός εδραιωθεί ως μία ανθρώπινη παθογένεια, μεταδιδόμενος σε ομάδες υψηλότερου κινδύνου που θα νοσήσουν βαριά, όπως τα μικρά παιδιά, αλλά και άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Οι καταγραφές των κρουσμάτων μέχρι και την 26η Μαΐου, ήταν συνολικά 257 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 120 ύποπτα κρούσματα σε 23 χώρες-μέλη του ΠΟΥ στις οποίες ο ιός δεν ενδημικός. Σημειώνεται ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι μια μεταδοτική συνήθως ήπια ασθένεια και είναι ενδημική σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο λόγος της εμφάνισης της νόσου σε χώρες που μέχρι σήμερα δεν ενδημούσε, σημαίνει ότι υπήρξε μετάδοση, η οποία δεν εντοπίστηκε για αρκετό καιρό, αλλά και πρόσφατα γεγονότα που ενίσχυσαν την μετάδοση.

Τα περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών μόλυνσης που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, δεν έχουν εδραιωμένη σχέση μετάδοσης μέσω ταξιδιών σε ενδημική περιοχή και εντοπίστηκαν μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή υπηρεσιών που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία».