Περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια νέας χρηματοδότησης δεσμεύτηκαν να προσφέρουν  διεθνείς δωρητές και φαρμακευτικές εταιρείες σε αφρικανικές χώρες για τον τερματισμό της ελονοσίας και των παραμελημένων τροπικών ασθενειών. Οι δεσμεύσεις ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου στο Κιγκάλι της Ρουάντα. Οι παραμελημένες τροπικές ασθένειες (NTDs) είναι μια ομάδα 20 ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του δάγκειου πυρετού, της λέπρας και της τρυπανοσωμίασης, που επηρεάζουν κυρίως τους φτωχότερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται από τουλάχιστον ένα NTD κάθε χρόνο. Μέχρι τώρα, αυτές οι ασθένειες είχαν τύχει σχετικά μικρής χρηματοδότησης. Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η συνολική χρηματοδότηση για τον έλεγχο και την εξάλειψη της ελονοσίας ήταν 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια,  ποσό  λιγότερο από το ήμισυ των 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ο ΠΟΥ είπε ότι χρειαζόταν για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των κρουσμάτων ελονοσίας κατά 90% έως το 2032.

Η ελονοσία, η φυματίωση, ο HIV και τα NTDs έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό από διαταραχές στη διάγνωση και τη θεραπεία που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19. Το 2020, υπολογίστηκαν 241 εκατομ. κρούσματα ελονοσίας (14 εκατμ. περισσότερα από το 2019 και 627.000 θάνατοι (69.000 περισσότεροι από το 2019) και το 95% αυτών των περιπτώσεων καταγράφηκαν στην Αφρικανική ήπειρο. Περίπου τα δύο τρίτα των πρόσθετων θανάτων το 2020 (47.000) οφείλονται σε διαγνώσεις και θεραπείες που παραμελήθηκαν λόγω  της COVID-19, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την ελονοσία του 2021.