Την ανάγκη μιας συντονισμένης προσπάθειας από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών προκειμένου να μειωθούν οι ρυθμοί εξάπλωσης του κορονοϊού, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χθες Δευτέρα,  υπογραμμίζοντας ότι «η πανδημία απέχει πολύ ακόμα από το τέλος της, και τα εμβόλια από μόνα τους δεν επαρκούν».

Από τότε που οι ρυθμοί νέων κρουσμάτων σταμάτησαν να μειώνονται τον Φεβρουάριο, έχουν υπάρξει «επτά συνεχόμενες εβδομάδες αυξανόμενων κρουσμάτων και τέσσερις εβδομάδες αυξανόμενων θανάτων» είπε ο Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας ότι η σύγχυση, η ασυνέπεια και η επανάπαυση στις αντιδράσεις των κυβερνήσεων κατά την πανδημία έχουν παρατείνει την παγκόσμια υγειονομική κρίση, και παρότι έχουν διανεμηθεί πάνω από 780 εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως, τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται.

Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. σχολίασε αρνητικά εικόνες από διάφορες χώρες με γεμάτα εστιατόρια και κλαμπ και ανοιχτές  αγορές με συνωστισμό όπου λίγα άτομα λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, τονίζοντας ότι αυτό οδηγεί σε ασφυξία των συστημάτων υγείας σε πολλές χώρες αλλά και σε πολλούς θανάτους, κάτι που μεγαλύτερη συνέπεια μπορεί να αποφευχθεί. Ο ίδιος ζήτησε την επιβολή μέτρων δημοσίας υγείας όπως η χρήση μασκών και η κοινωνική αποστασιοποίηση, όπως και η διασφάλιση ίσης πρόσβασης στα εμβόλια.