Την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή για οικονομική ενίσχυση 900 ευρώ σε 100.000 ενεργούς υγειονομικούς στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών.

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί η εν λόγω παροχή γίνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον 8 μηνών, αφού είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Μάρτιο ενόψει Πάσχα και μάλιστα για ολόκληρο μισθό, που δεν έγινε. Αργότερα το ανήγγειλαν εκ νέου ως δώρο διακοπών καλοκαιριού.
Οι γιατροί τονίζουν ότι «θεωρείται αυτονόητο ότι αυτή η έκτακτη παροχή θα είναι αφορολόγητη, χωρίς κρατήσεις και ακατάσχετη δηλαδή θα χορηγηθεί με τους ίδιους όρους που μισθοδοτούνται οι απασχολούμενοι ιδιώτες ιατροί στο ΕΣΥ κατά την πανδημία. Οτιδήποτε άλλο, πέρα από γελοίο, θα είναι και έσχατος εμπαιγμός».

Επιπλέον, οι γιατροί υπενθυμίζουν πάγια αιτήματα τους που δεν έχουν ευοδωθεί, όπως η άμεση και αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020 και 2021, όπως είχε γίνει και για τους ιδιώτες ιατρούς καθώς και η εφαρμογή της τελεσίδικης απόφασης του ΣτΕ (1/3/2018) για το μισθολογικό των ιατρών ΕΣΥ, την οποία παράτυπα το κράτος δεν εφαρμόζει για τρεισήμισι συναπτά έτη.

«Ας ξεκινήσει με αυτά και για τα υπόλοιπα (αύξηση προϋπολογισμού για την υγεία και όχι μείωση όπως κάνει η κυβέρνηση, αυξήσεις μισθών ιατρών ΕΣΥ, επαναφορά 3ου και 14ου μισθού, αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες, επαναπροσδιορισμό εξευτελιστικής εφημεριακής αποζημίωσης, προσλήψεις, συνθήκες εργασίας, κοκ) θα τα δούμε στο δρόμο του αγώνα», καταλήγει η ανακοίνωση.