Δεν θα γίνεται πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca στα άτομα κάτω των 60 ετών

Σύσταση για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο των ατόμων άνω των 60 ετών εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ειδικότερα, η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοίνωσε τις επικαιροποιημένες συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca στην ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας, με τα δεδομένα να αλλάζουν πλέον, καθώς δεν συστήνεται η χρήση στους πολίτες κάτω των 60 ετών.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή εισηγείται τον εμβολιασμό ατόμων άνω των 60 ετών με AstraZeneca όσον αφορά την πρώτη δόση. Παράλληλα, διατηρείται η σύσταση για δεύτερη δόση με το εμβόλιο της ίδιας εταιρείας, σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη, καθώς όπως αναφέρθηκε «είναι εξαιρετικά σπάνιος ο κίνδυνος» στην επαναληπτική χορηγηση του εμβολίου.

Η επιτροπή λαμβάνει αυτή την απόφαση «καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή, καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση κρουσμάτων», όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

Στις εξαιρέσεις ανήκουν όσοι έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, όπως οι θρομβώσεις. Για τους πολίτες αυτούς, ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για χορήγηση διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, στην τοποθέτησή του διευκρίνισε ότι: «η απόφαση αυτή της Επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο που είναι χαμηλό και άρα αλλάζουν τα όρια ηλικίας. Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης Astrazeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Τονίζω ότι είναι σύσταση και όχι απαγόρευση. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca, αυτό επιτρέπεται».

Ανοίγουν τα ραντεβού για τους 18-24 ετών

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το ραντεβού εμβολιασμού της τελευταίας διαθέσιμης ηλικιακής ομάδας, αυτής των 18-24 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η εν λόγω ηλικιακή ομάδα μπορεί να κλείσει ραντεβού με τα σκευάσματα της Johnson&Johnson, Pfizer και Moderna.

Όσον αφορά τους πολίτες 25-29 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 93.000 ραντεβού από την Πέμπτη 10 Ιουνίου, όταν και άνοιξε η πλατφόρμα.

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Ποια μέτρα εισηγείται για τους καλοκαιρινούς μήνες

Για σαφή βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας την εβδομάδα που μας πέρασε έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου. Ωστόσο, όπως τόνισε η ύφεση των δεικτών δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, καθώς, σύμφωνα  και με τις προβλέψεις του ECDC για την πορεία της πανδημίας τυχόν βιαστική άρση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων από τον Ιούλιο έναντι διατήρησης κάποιων περιοριστικών μέτρων μέχρι το Σεπτέμβριο, θα είχε σαν αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. Europe, σε πρόσφατο δελτίο Τύπου λάνσαρε  τη νέα καμπάνια του Οργανισμού, με τίτλο «Summer sense», δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση, «Καλοκαίρι με σύνεση». Σε αυτό το πλαίσιο, στη χώρα μας, μια υποομάδα επιστημόνων της Επιτροπής ανέλαβε να σχεδιάσει και να εισηγηθεί σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην χώρα μας, με στόχο την πρόληψη της έξαρσης της πανδημίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, οι βασικοί πυλώνες των μέτρων που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με έμφαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές.
 • Η είσοδος των τουριστών στην χώρα να γίνεται με την συμπλήρωση του γνωστού PLF, αλλά και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 6 ετών θα φέρουν αποδεικτικό είτε αρνητικής PCR μέσα στις τελευταίες 72 ώρες πριν την άφιξη στην χώρα μας, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό πρόσφατης νόσησης.
 • Παράλληλα, όπως και πέρυσι, οι εισερχόμενοι στην χώρα θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test στο αεροδρόμιο.
 • Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η Επιτροπή εισηγήθηκε την αποδοχή τρίτων εμβολίων ως απαιτούμενο για την είσοδο στην χώρα, που είναι τα εξής: Novavax, Sinovac/BioΝΤech, Sputnik, Sinopharm και Cansino Biologics.
 • Επιτρέπεται η είσοδος και σε ταξιδιώτες από τα χερσαία σύνορα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι στελεχωμένα τα σύνορα αυτά με κλιμάκιο το ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας.
 • Διενεργείται καθημερινή επιτήρηση του αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων και δίδεται έμφαση στη γονιδιωματική ανάλυση των εισαγόμενων κρουσμάτων.

G7: Προσφορά 1 δισ. δόσεων εμβολίων κατά της Covid

Σύμφωνα με το σχεδόν οριστικό προσχέδιο της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής της G7, στην Κορνουάλη, οι χώρες που αποτελούν την Ομάδα των 7 (G7) θα προσφέρουν 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 την επόμενη χρονιά και θα εργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, τη G20 και άλλες χώρες για να αυξήσουν τη συνεισφορά τους επόμενους μήνες. «Οι δεσμεύσεις από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Φεβρουάριο του 2021 συμπεριλαμβανομένης της τωρινής συνάντησης στο Κάρμπις Μπέι προβλέπουν 1 δισεκ. δόσεις για τον επόμενο χρόνο», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης. «Θα εργαστούμε από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, τη G20 και άλλες χώρες για να αυξήσουμε αυτή τη συνεισφορά τους επόμενους μήνες». Δύο πηγές δήλωσαν ότι η ανακοίνωση έχει σε μεγάλο βαθμό οριστικοποιηθεί από τους διπλωμάτες που εργάστηκαν έως αργά το Σάββατο το βράδυ, για να συμφωνήσουν στο κείμενο αυτό.

Χωρίς επαρκή υγειονομική κάλυψη η Λαυρεωτική

Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Λαυρίου, τονίζουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Νάσο Αθανασίου. Όπως τονίζουν, το εν λόγω Κέντρο, εξυπηρετεί 25.000 μόνιμους κατοίκους της Λαυρεωτικής, αλλά ο αριθμός αυτός πενταπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης, το Κ.Υ. Λαυρίου καλύπτει τις ανάγκες περίθαλψης του προσωπικού 300 κότερων, που ελλιμενίζονται επί επτά μήνες στην Olympic Marine, καθώς και τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες στο εκεί καταδυτικό κέντρο, που είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Κάτοικοι, αλλά και επιστήμονες του χώρου της υγείας καταγγέλλουν ότι το Κ.Υ. Λαυρίου υποφέρει από σημαντικότατες ελλείψεις διοικητικού προσωπικού, γιατρών βασικών ειδικοτήτων και εξοπλισμού:

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και έναν χρόνο, δεν έχει οριστεί Συντονιστής Διευθυντής, ενώ πέντε άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό, αποσπάστηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα των Αθηνών. Η οργανική θέση του παιδιάτρου δεν έχει καλυφθεί, ενώ  λείπουν οφθαλμίατρος, ουρολόγος, ενδοκρινολόγος. Η μοναδική καρδιολόγος, λόγω ειδικών προβλημάτων, λειτουργεί εξ’ αποστάσεως. Το σημαντικότερο είναι ότι οι γενικοί γιατροί υπολείπονται σε αριθμό και το Κέντρο Υγείας βασίζεται σε ειδικευόμενους. Λόγω της έλλειψης ιατρών δεν λειτουργούν τα περιφερειακά ιατρεία Λεγραινών και Βρωμοπουσίου, ενώ  εδώ και τέσσερις μήνες, το ακτινολογικό μηχάνημα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα οι πολίτες να διανύουν μεγάλες αποστάσεις ελπίζοντας να εξυπηρετηθούν στο Μαρκόπουλο ή στα Καλύβια. Πέραν των παραπάνω, στο Κέντρο Αποκατάστασης «Κ. Πρίφτης» στην Κερατέα, επανήλθε η υποχρέωση των πολιτών να πληρώνουν εισιτήριο εισόδου για επισκέψεις σε γενικούς γιατρούς και σε γιατρούς ειδικοτήτων.

 

 

Αναβλήθηκε το συνέδριο γονιμότητας

Σε αναβολή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι διοργανωτές του, ύστερα από τη γενικευμένη, θυελλώδη κατακραυγή την οποίαν προκάλεσε το διαφημιστικό σποτ. Ήδη έχει απενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του Συνεδρίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση η ακύρωση αποφασίστηκε ομόφωνα «λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε». Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέσυρε την υποστήριξή της στο Συνέδριο, ενώ στη συνέχεια σχεδόν όλοι οι επίσημοι συμμετέχοντες αποκήρυξαν δημοσίως το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του σποτ και διαχώρισαν τη θέση τους.

 

Η Ιταλία σταματά το εμβόλιο Astrazeneca για άτομα κάτω των 60 ετών

Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή 11/6, ότι σταματά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, μετά το θάνατο εφήβου στην οποία είχε χορηγηθεί το εμβόλιο, από σπάνιο θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Η Camilla Canepa, πέθανε την Πέμπτη 10/6, σε ηλικία 18 ετών μετά τη χορήγηση του εμβολίου στις 25 Μαΐου, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις κατά της χρήσης του αγγλο-σουηδικού  εμβολίου σε ενήλικες όλων των ηλικιών παρά τις ήδη υπάρχουσες  ιατρικές ανησυχίες.

«Το AstraZeneca θα χρησιμοποιείται μόνο για άτομα άνω των 60 ετών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος για τα θέματα της πανδημίας στη χώρα, Francesco Figliuolo. Στα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της  AstraZeneca θα πρέπει να δοθεί διαφορετικό εμβόλιο για τη δεύτερη δόση, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης Φράνκο Λοκατέλι στην ίδια συνέντευξη Τύπου. «Η σχέση κινδύνου-οφέλους έχει αλλάξει», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί στο θάνατο της Camilla Canepa, για την οποία αναφέρθηκαν χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, εγκεφαλική αιμορραγία και θρομβώσεις στην κοιλιακή χώρα. Δεν υπήρξε άμεσος σχολιασμός από την AstraZeneca.

Όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σταμάτησε για μικρό χρονικό διάστημα τους εμβολιασμούς με AstraZeneca τον Μάρτιο εξ’αιτίας της ανησυχίας που είχε προκαλέσει  η εμφάνιση σπάνιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων, κυρίως στους νέους.  Ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση του Mario Draghi προσπάθησε να αυξήσει τον ρυθμό των εμβολιασμών, ορισμένες περιοχές της χώρας ξεκίνησαν «ανοιχτές μέρες εμβολιασμού» κατά τη διάρκεια των οποίων το AstraZeneca χορηγείτο  σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας από 18 ετών και πάνω.

 

Συνεχίζεται η διάθεση των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται η διάθεση των δωρεάν self tests από τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το σκεπτικό της νέας απόφασης είναι ότι επετεύχθη ο στόχος που είχε θέσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο οποίος ήταν να κινητοποιηθούν τόσο η πολιτεία όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και να ορίσουν συνάντηση ώστε να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διάθεσης των self tests.

«Με την άμεση αντίδρασή μας αποδείξαμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν δεχόμαστε κανενός είδους εκβιασμό. Επίσης αποσαφηνίστηκε ότι οι σχεδιασμοί διακίνησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και από άλλα δίκτυα διάθεσης ήταν εκτός νόμου και ανεδαφικοί», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

 

Φαρμακεία: Aυξημένες πωλήσεις σε OTC και καλλυντικά

Αυξημένες κατά 13,7% είναι οι πωλήσεις σε προϊόντα OTC, καθώς και σε καλλυντικά (15,4%) στα φαρμακεία, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την περίοδο 24/05-30/05. Ειδικότερα, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (25/05-31/05) ως εξής:

 • Φάρμακα: -5,7% (-486,1 χιλ. τμχ.)
 • Προϊόντα OTC: +13,7% (+232,3 χιλ. τμχ.)
 • Καλλυντικά: +15,4% (+126,5 χιλ. τμχ.)
 • Προϊόντα διατροφής: +2,6% (+2 χιλ. τμχ.)
 • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +27,5% (+132,1 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:

 • Στα Φάρμακα, η κατηγορία των Καρδιολογικών, μειώνεται κατά 11,7% (-253,6 χιλ. τμχ.)
 • Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα/ Αντιπυρετικά, αυξάνονται κατά 10,9% (+66,6 χιλ. τμχ.)
 • Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά 41,5% (+87,4 χιλ. τμχ.)
 • Στα Προϊόντα διατροφής, η κατηγορία Ειδικής Διατροφής Ενηλίκων, αυξάνονται κατά 27,6% (+1,2 χιλ. τμχ.)
 • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Οργάνων, αυξάνεται κατά 73,1% (+75 χιλ. τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Έγκαιρη παρακολούθηση των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-Cov-2

Τη κρίσιμη σημασία της έγκαιρης εντόπισης  των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 μέσω των τεχνολογιών αλληλούχισης επόμενης γενιάς σε συνδυασμό με την πολιτική των ανοικτών δεδομένων, τονίζουν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Όπως αναφέρεται, οι τεχνολογίες αλληλούχισης επόμενης γενιάς σε συνδυασμό με την πολιτική των ανοικτών δεδομένων αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης μοριακής επιτήρησης της πανδημίας από τα πρωταρχικά στάδια της. Αν οι κινέζοι επιστήμονες δεν είχαν διαθέσει ως ανοικτά δεδομένα σε όλον τον κόσμο το γονιδίωμα του ιού άμεσα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου του 2020 τότε θα ήταν αδύνατος ο έγκαιρος σχεδιασμός διαγνωστικών μεθόδων και εμβολίων.

Υπό αυτό το πρίσμα δημοσιεύεται στο περιοδικό New England Journal of Medicine ένα άρθρο προοπτικής με τον τίτλο «Ταυτοποίηση και παρακολούθηση στελεχών SARS-CoV-2, μία πρόκληση και μία ευκαιρία» που αναφέρει πώς θα πρέπει να κτισθεί ένα δίκτυο διαβάσματος και δημόσιας διάθεσης γονιδιωμάτων του SARS-CoV-2 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος διάθεσης των γονιδιώματων του SARS-CoV-2 είναι μέσω της πλατφόρμας GISAID (https://www.gisaid.org). Τόσο οι διεθνείς οργανισμοί (π.χ. ECDC) όσο και μηχανισμοί χρηματοδότησης τονίζουν ότι για να μπορεί να γίνει έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των νέων μεταλλαγμένων στελεχών απαιτείται η διάθεση των γονιδιακών δεδομένων SARS-CoV-2 στη συγκεκριμένη πλατφόρμα εντός 2 εβδομάδων από την στιγμή της δειγματοληψίας. Ο ECDC συστήνει στις χώρες να καλύπτουν το 5-10% των νέων διαγνώσεων μιας χώρας ή τουλάχιστον 500 στελέχη, αλλά οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες απέχουν αρκετά από αυτούς τους στόχους.

Καθώς ο εμβολιασμός προχωράει και η επιδημία υποχωρεί είναι προφανές ότι το με δεδομένη την ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος θα συμβεί λόγω έλευσης μεταλλαγμένου στελέχους που είτε θα έχει αυξημένη μεταδοτικότητα είτε θα διαφεύγει της ανοσολογικής απάντησης από το εμβόλια είτε και τα δύο. Ο μόνος τρόπος που έχουμε για να εντοπίσουμε έγκαιρα την έλευση αυτών των μεταλλαγμένων στελεχών είναι μέσω της διαρκούς και επαρκούς γονιδιωματικής επιτήρησης, αλλά κυρίως της πλήρους εφαρμογής της πολιτικής των ανοικτών δεδομένων ώστε όλοι οι ερευνητές στον κόσμο να μπορούν να συγκρίνουν την εξέλιξη της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο.

 

Μονοκλωνικά αντισώματα: Μείωση νοσηλειών και θνησιμότητας

Η πρώιμη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων (mAb) έναντι του SARS-CoV-2 συσχετίστηκε με τη μείωση της πιθανότητας  νοσηλείας και της θνησιμότητα σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς υψηλού κινδύνου με COVID-19. Τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, και οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημαία της δημοσίευσης. Οι ασθενείς ορίστηκαν ως «υψηλού κινδύνου» εάν πληρούσαν τουλάχιστον  1 από τα κριτήρια κινδύνου, τα οποία ήταν : ηλικία> 65 ετών (3 βαθμοί), δείκτης μάζας σώματος > 35 (3 βαθμοί), ηλικία> 55 ετών με υπέρταση, στεφανιαία νόσο ή χρόνια πνευμονοπάθεια (2 βαθμοί), σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική νόσος ή ανοσοκαταστολή (2 βαθμοί το καθένα). Ένα επιπλέον βαθμός προστέθηκε σε άτομα που ανήκαν στη Μαύρη φυλή, ή ιθαγενείς Αμερικανούς ή Ισπανόφωνους.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα  Casirivimab / imdevimab (της Regeneron) ή το bamlanivimab (της Lilly) χορηγήθηκαν  σε 175 εξωτερικούς ασθενείς (δεν χρειάζονταν άμεση νοσηλεία) που κρίθηκαν ως υψηλού κινδύνου με βάση τα προηγούμενα κριτήρια,  εντός 5 ημερών από τη διάγνωση της COVID-19 με βάση μοριακό τεστ. Από τους ασθενείς που έλαβαν μονοκλωνικό αντίσωμα, το 83.4% έλαβαν casirivimab/imdevimab, ενώ το υπόλοιπο 16.6% έλαβαν bamlanivimab.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των 30 ημερών σχετικά με την ανάγκη για νοσηλεία και θανάτου που σχετίζονταν με την COVID-19, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς στην ομάδα που έλαβε το μονοκλωνικό αντίσωμα  ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας ελέγχου (1.7% έναντι 24%, P <0.005), με αναλογία σχετικού κινδύνου (OR) 0.0466 (δηλαδή ελάττωση του σχετικού κινδύνου κατά 95% περίπου) μετά και την αντιστάθμιση για την «βαθμολογία κινδύνου» και την τοπική ένταση της πανδημίας. Επιπλέον, δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σχετιζόμενοι με την COVID-19 στην ομάδα του μονοκλωνικού αντισώματος με 12 (ποσοστό 2.7%) στην ομάδα ελέγχου (Ρ = 0.024).  Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, ο αριθμός των ασθενών που απαιτείται να λάβει την θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για να αποφευχθεί μια νοσηλεία ήταν 4.5. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σημαντική μείωση της ανάγκης για νοσηλεία και των θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19 με την έγκαιρη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων θα πρέπει να οδηγήσει σε  ευρύτερη χρήση σε εξωτερικούς ασθενείς με COVID-19. Φυσικά η παραπάνω μελέτη είναι αναδρομική και τα αποτελέσματα της θα πρέπει να ερμηνευθούν με  προσοχή.